Blogg

Podcast om Andning och mindfulness

Min kollega Monika Nybohm och jag för i denna podcast ett samtal om andning och mindfulness.

Såhär beskriver Monika innehållet o podcasten på sin hemsida.

This week’s topic explores the art of remaining calm while under pressure. Breathing and mindfulness expert Lina Lanestrand joins us to discuss techniques for effectively managing stress.

Breathing is one of the most effective ways to convert a negative physiological reaction from stress to a calmer and more collected state. Practising and engraining mindful breathing and living techniques in your daily life can help you deal with more than just stress. It can give you a brand new outlook on life, as if you were a newborn experiencing the world for the very first time!

In this episode, you’ll learn:

  • What breathing and mindfulness is all about
  • How to ground yourself in the present moment
  • How to experience life to the fullest using all of your senses
  • How to treat each thought and experience as if it is your first
  • How to talk to your fears
  • How breathing mindfully can totally transform your life
  • Simple actions you can take to be more mindful in your day-to-day life

If you listened all the way to the end…

You’ll hear an interesting discussion about how you can be mindful on social media. You’ll also learn the difference between escaping your reality and knowing when it’s okay to play.

 

Jag kan varmt rekommendera dig att lista dig för Monikas nyhetsbrev, för att få inspiration inom personlig utveckling.

Känner du dig trött, saknar du energi?

När tröttheten följer oss från morgon till kväll, kan livet kännas påfrestande eftersom vi saknar den energi som vi behöver för att ge det vi vill och behöver – både till oss själva och andra. När energin är låg så går livet på lågvarv. Allt vi vill är antingen att sova, vila, fly eller få snabb input som ger oss en känsla av vara pigga och glada igen.

När jag föreläser, coachar och håller kurser om hälsa och livsstil, så kan jag få frågor om hur man ska hantera t ex godissug som kan öka vid trötthet. När jag frågar vad kroppen egentligen vill ha just då, så svarar de flesta att de önskar energi. Vilket då kan vara en förklaring till sötsug, kroppen vill ha en snabb påfyllning av energi. Men socker och sötsaker ger en falsk energi, eftersom kicken det ger är kortvarig och snarare riskerar att ge en berg- och dalbane-effekt där energin flyger upp och ner med blodsockerkurvan. Att ta till socker och sötsaker vid trötthet är ett bra sätt att fortsätta vara trött, eftersom det tar mycket energi för kroppen att pendla i blodsocker kurvorna. Här kommer några tankar om hur tröttheten kan vändas och du kan skapa hållbar energi istället.

Vad kan jag göra med tröttheten?

- Acceptera den, försök att bli vän med dig själv och din trötthet. Att motarbeta och förneka trötthet stjäl bara mer energi.
- Lär känna tröttheten, är den tillfällig och kortvarig, när märks den som mest? eller är du alltid trött och har den som obekväm vän i vardagen?
- Tröttheten är en signal som vill säga dig något om vad du behöver, något som du saknar just nu. Fråga dig själv – vad vill min trötthet säga mig? lär känna din trötthet – hur är den, hur känns den, när är den som starkast, när försvinner den?

Trötthet kan vara en signal på till exempel
- Ohälsa och sjukdom
- Näringsbrister
- Nedsatt syreupptag i cellerna (som kan uppstå vid spänd och ytlig andning)
- Brist på fysisk rörelse och motion i din vardag
- Långvarig stress utan återhämtning
- Nedsatt sömn och dåliga sömnvanor
- En känsla av brist, som kan handla om upplevelse av brist på kärlek, glädje, gemenskap, meningsfullhet, sammanhang, känsla av möjlighet att kunna påverka sitt liv.

Vad kan jag göra för att få mer energi?
- Uppsöka läkare och göra en hälsoundersökning
- Göra hälsoanalys utifrån t ex näringsteraputers hår- eller blodanalys, kinesiologi, akupunktur, frekvensmedicin, alpha-analys.
- Stärka din egen hälsa genom t ex mindfulness, andning, kost, rörelse och motion. Välj ut det som känns viktigast just nu, undvik att starta för många nya saker på en gång.
Vet du med dig att du har hög stress? Fokusera då på te x andningsövningar och mindfulness
Lever du stillasittande och saknar rörelse så kanske fysisk aktivitet är en bra början
Äter du mycket snabbmat och slarvar med maten så är en varsam kostförändring en god hjälp. Fyll på med inspiration kring hur du enkelt lagar god mat som stärker hälsan.
- Se över din vardag – gradera olika områden (hälsa, relationer, arbete, fritid, kost, rörelse) i livet utifrån hur de fungerar för dig på en skala 1-5 (1=botten, 5=toppen) och få en överblick på vad du behöver förändra för att må bättre? lär känna dina energitjuvar och vad som fyller på dig, finns det en balans mellan vad du ger och vad du fyller på dig själv och andra med?

Andningsråd vid trötthet
Andningsövning Balance som vardaglig rutin för att öka energin generellt
Andningsövning Energy för att skapa snabb energi i stunden.
Andningsankaret för att skapa närvaro i nuet och fylla på dig själv med lugn och ro.

Meditation – i möte med mig själv
Gå in i din inre stillhet genom att sluta dina ögon. Optimalt är om du kan sitta bekvämt med rak rygg. Om du vill ha hjälp att komma in i ditt inre och ställa frågor till dig själv, så kan du inleda denna övning med Andningsankaret.
Tröttheten är en signal som vill säga dig något om vad du behöver, som vill hjälpa dig. Fråga dig själv – var i kroppen känns tröttheten? Hur känns den, utforska den och hela kroppen och känn skillnader och likheter mellan olika kroppsdelar, är du tung, lätt, rastlös, stel, spänd, mjuk? Vilken temperatur har tröttheten? Finns det någon rörelse i tröttheten? Finns det några känslor i tröttheten? Fråga dig själv – om tröttheten kunde tala, vad skulle den säga mig? Om tröttheten kunde tala, vad vill den hjälpa mig med? Om tröttheten kunde tala vad skulle den vilja att jag fokuserar på? Om tröttheten kunde tala vad skulle den vilja att jag lär mig, som gör att jag får mer energi i mitt liv?

Enkla råd för bättre sömn
- Om du har svårt att sova är andningsövningar en nyckel till att stärka sömnkvaliteten. Gör andningsövningen Balance 5-10 minuter 3-4 gånger per dag i fyra veckors tid och notera effekten på din sömn.
- Gör en meditation kallad kroppsscanning innan du ska sova på kvällen, för att slappna av i kroppen och hjälpa kropp och själ till ro. Det finns många instruktioner till denna meditation på youtube och appstore.
- Ät lätt mat till middag som t ex soppa och undvik att äta eller dricka annat än vatten och lugnande örtthéer som t ex kamomill och lavendel efter kl 20 på kvällen.

Enkla kostråd för att öka energi
Här är några generella kostråd som kan bidra till att öka din energi, men kom ihåg att bara du känner din kropp och vad den behöver. Så försöka att lyssna på din kropps signaler – vad mår den bra av och vad gör den trött & missnöjd? Pröva gärna råden här nedan och lägg märke till hur du känner dig då.
- Uteslut allt vitt socker i din kosthållning under en till fyra veckors period och lägg märke till hur det känns och hur du mår. När du slutar med socker kan kroppen reagera på olika sätt, beroende på hur mycket socker du är van vid att äta. Om du har haft ett högt sockerintag så kan du första veckan få huvudvärk, må illa och känna av utrensande symtom när sockersuget klingar av. Räkna också med att sötsuget pockar på, men om du har bestämt dig för att prova en vecka utan så planera också vad du kan göra istället för att äta sötsaker när sötsuget pockar på? Dricka ett glas vatten? Göra en andningsövning? Göra några kroppsövningar, gå en promenad? Läsa en bok? Ta en kopp the? Ta en näve nötter och frön? Tugga på fänkål eller stjärnanis?
- Avstå snabbmat, hel- och halvfabrikat som saknar näring och är energikrävande för kroppen att hantera.
- Ät mycket bär, frukt och grönsaker. Minst fem portioner (en näve = en portion) per dag. Tugga noga! Gröna smoothies är ett effektivt och enkelt sätt att få i sig mycket näring på ett gott sätt. Testa varje dag i en vecka och se hur de påverkar sötsuget. Många upplever att sötsuget försvinner av sig självt när de startar dagen med en grön smoothie till frukost.
- Ät i lugn och ro, utan TV, tidning eller musik. Känn smakerna, tugga väl och ge dig tid att fylla på.
- Drick vatten, minst 1 liter rent vatten var dag. Gärna 4-5 dl som ljummet vatten direkt när du vaknar på morgonen, innan frukost.

Gå ut!
Att gå ut och röra på sig i naturen kan också fylla på energin, där rörelsen aktiverar och stimulerar cirkulationen och energinivån samtidigt som naturens hälsofrämjande egenskaper skänker ro och bidrar till harmoni.

Om du vill ha hjälp med att öka din energi i livet, så är du välkommen på en kost- och andningskonsultation eller på coaching. Gamla negativa mönster, beteenden och vanor kan göra oss trötta och blockera vår energi. Genom att i coaching befria sig från det som tar kraft, så frigörs livsenergi.

Lycka till!

Smarriga smoothies!

Jag älskar smoothies, till frukost och mellis eller som efterrätt och mys… här är några favoriter. Om du inte har alla ingredienser, prova dig fram med det du har och tipsa mig gärna om din egna favoriter! Det fiffiga med smoothies är attd et är ett enkelt och gott sätt att få i sig mycket bär, frukt och grönsaker. 8 av 10 svenskar äter enligt Livsmedelsverket för lite frukt, bär och grönsaker, vilket får hälsokonsekvenser eftersom många vetenskapliga studier visar på betydelsen av just frukt, bär och grönt för att främja och stärka hälsa. Så ladda upp förråden och bjud dig själv på smarriga smoothies.

Very Berry Boost!
En fin frukostsmoothie som mättar gott och fyller kroppen med energi. Denna är rik på många olika frukter och bär – det är själva poängen att mixa många sorter för att få en riktig Berry Boost, men den blir bra även utan alla ingredienser. Ta vad du har och gör en liknande av det du har i skafferiet o frysen hemmavid. Bären kan vara färska, torkade eller frysta. Om du inte vill ha den kall, värm vattnet till 40 grader så blir den varmare.

1 banan
2 msk kokosolja
1 msk linfröolja (kan uteslutas)
1 näve aroniabär
1 näve svartvinbär eller blåbär
1 kiwi
1 liten bit finriven ingefära (ca 1 tsk)
1 tsk torkad gurkmejja
1-2 tsk torkat korn- eller vetegräs (eller torkat nässlepulver)
saft från en halv citron
1 näve jordgubbar (torkade eller frysta)
1 näve persilja
½ dl cashewnötter, mandel eller hampafrön
3-4 dl vatten

Mixa allt samman till en slät konsistens och njuuut!

Krämig jordgubbssmoothie
Den här är så mjuk, len och god – en av mina favoriter. På sommaren tar jag gärna med en termos av denna till stranden och på vintern dricker jag den inne i värmen eller så värmer jag den lite försiktigt till 40 grader och tar med på picnic. På vintern fyller smaken av jordgubbar mitt sinne med minnen om varma dagar med solmogna jordgubbar, som värmer själen!

0,5 l jordgubbar
4 dl färdigblandad tranbärsjuice (eller ½ dl tranbär torkade eller 1 dl frysta tranbär + 3 dl vatten)
1 avokado
ev 1 msk kallpressad vegetabilisk olja
ev 1-2 msk kokosolja
ev 1 näve solrosfrön, mandel eller cashewnötter för proteintillskott i smoothien
ev lite honung om du har frysta tranbär i smoothien

Blanda allt i en tillbringare och mixa samman, ta i mer vatten om du önskar en tunnare konsistens. Toppa ev med kokosflingor och en jordgubbe. Mmmm.

Anders morgonkick
Min tidigare kollega Anders, idag en av mina nära vänner lärde oss denna smoothie. Anders är en varm och härlig person som alltid har nära till skrattet. Han drack ofta den här till frukost (på inrådan av sin kiropraktor) och vår son Felix blev sugen att smaka Anders smoothie – eftersom den nog bidragit till att Anders är så stor och stark! Den är smarrig och får mig alltid att tänka på Anders, det gör mig glad!

1 banan
2 dl bär t ex blåbär, hallon, björnbär
1 tsk nyponpulver
1 tsk nässelpulver
2 dl havre- eller soyadryck
1 msk olja ( t ex Udo´s Choice eller linfröolja)
1 dl juice t ex apelsin eller äpple (välj osötad juice)

Blanda allt i en tillbringare och mixa samman. Toppa ev med några bär och några frön när du hällt upp i glas. Drick och njut av näring, energi och den goda smaken!

Grön meliss
Grön Meliss är renande, stärkande och vitaliserande för kroppen. Prova du också och känn hur näringen fyller din kropp och ger dig skön energi!

2-3 stora glas/skålar
1 kruka citronmeliss
75 g babyspenat
1 avokado
½ kruka persilja
saft från en halv citron
1 näve ruccula
1-2 nävar alfalafagroddar
1 selleristjälk
1 tsk vetegräspulver
1-4 dl vatten beroende på önskad konsistens

Mixa alla ingredienserna tillsammans med 1 dl vatten till en slät konsistens. Fyll på med mer vatten för lösare konsistens. Servera som grön soppa eller smoothi. Drick och njut!

Grön boost
En stärkande, renande och vitaliserande smoothie som är fylld med näring och fin energi! Välj ekologiska ingredienser och ladda kroppen!

2-4 port
1 äpple (kan uteslutas)
1 tsk torkad, smulad nori-alg (sjögräskrydda, kan uteslutas)
1 dl solrosskott
1 dl ärtskott
1 dl mungböngroddar
1 dl alfalfagroddar
1 näve rucculasallad
2 nävar babyspenat
saft från en halv citron
2 avokado 4-6 dl vatten

Mixa alla ingredienser utom avokadon. Börja med ca 2 dl vatten och tillsätt mer vatten för en tunnare konsistens och en mer drickvänlig smoothie. Tänk på att tugga smoothin några tuggor när du tagit en klunk – och inte bara svälja den direkt. Du aktiverar enzymerna och salivproduktionen när du tuggar, så att matsmältningen fungerar mer optimalt.

Ta gärna som vana att dricka denna smoothie till frukost, mellis och/eller på kvällen och se hur den påverkar dig. Kanske försvinner sötsuget när du fyller din kropp med ren näring? Kanske märker du ökad energi och vitalitet? Kanske känner du att immunförsvaret blir starkare och står bättre emot virus och bakterier? Testa och se! Det går att variera smaken i det oändliga genom att tillsätta olika kryddor såsom t ex mynta eller citronmeliss.
Drink green and boost yourself!

Gott, som gör gott!

Andning stärker hälsa!

Att göra andningsövningar någon stund här och där varje dag är en effektiv och enkel väg till stärkt hälsa. Andningsövningar stärker hälsan på många sätt och det finns hundratals vetenskapliga studier som belyser andningens betydelse för hälsa genom att t ex reducera stress, minska oro, förbättra sömnen, stärka hjärt- och kärlhälsan, förbättra astma och lindra värk.

Den 2 februari arrangeras Andningskonferenser runt om i landet och jag samordnar på uppdrag av Hälsofrämjandets Riksförbund dessa konferenser. Läs mer om de fantastiska program som kombinerar aktuell forskning med praktiska övningar för vardagen och som erbjuds på sex orter runt om i landet här. Du kan också se filmklipp med några av föreläsarna om medverkar i Stockholm här.

Vill du prova själv och känna av effekten? Prova att göra en eller flera av nedanstående övningar och känn hur det känns i kropp och sinne. Här är några enkla andningsövningar för vardagen:

Balance – balanserar sinnet och ger lugn
Relax – skapar avslappning i kropp och sinne
Energy – ger snabb energi
Mjukgörande rörelser för axlar och nacke - att kombinera mjuka rörelser med andningen är ett effektivt sätt att släppa på spänningar och hjälpa kroppen till avspänning. Spänningar i axlar och nacke är vanligt och dessa övningar passar fint att göra under korta pauser under en arbetsdag vid datorn.
Andningsankaret – är en av de grundläggande övningarna inom mindfulness. Andningen är en fin väg till närvaro och genom att fokusera på din andning en liten stund så kommer du i kontakt med din kropp och ögonblicket just nu.

Jag hoppas att vi ses på andningskonferenserna!

Lycka till och må så gott!

Pumpamuffins

På hösten smakar det gott med en kopp thé och muffins, det är något med kylan och blåsten ute som gör det så skönt att kura inomhus, i värmen. Med pumpa i smeten blir det höstfärgade muffins med nyttigt innehåll. Du kan göra dem med naturlig sötma enbart från pumpan eller tillsätta dadlar för en ännu sötare smak. Prova gärna båda varianterna när du ändå är igång.

18 Pumpamuffins
200 g ekologiskt kokosfett utan smak (ghee eller smör går också bra)
4 dl (ca 200g) kokt pumpa i bitar
ev 2 dl (ca 140 g) blötlagda eller färska dadlar
2 tsk kardemumma
1,5 tsk mald ingefära
1 tsk äkta vaniljpulver
3 tsk bakpulver
2.5 dl ljust bovetemjöl
2,5 dl majsmjöl
ev hackad mandel till garnering

Dela pumpan eller en butternutsquash och gröp ur fruktköttet, dela det i bitar och koka upp i en kastrull med vatten. Koka tills pumpan är helt mjuk, sila av vattnet och låt pumpan stå i silen så att så mycket vätska som möjligt rinner bort. Blanda det varma pumpaköttet med fettet och rör eller mixa tills allt är väl blandat. Om du vill ha söta muffins så tillsätt nu de blötlagda dadlarna och mixa tills allt är väl blandat. Tillsätt därefter kryddorna, mjöl och bakpulver och mixa snabbt till en jämn smet. Häll upp i muffinsformar och garnera ev med finhackad mandel, ställ genast in i ugnen, grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter i 200 graders ugnsvärme. Passar fint att äta med en kopp chaithé.

IKEA satsar på hälsa!

Idag har IKEA haft kickoff för en hälsosatsning bland sin personal. Curexgruppen genomför ett hälsoår för IKEAs personal med ett helhetsperspektiv som involverar bland annat massage, träning, löpning, massage, ergonomi, mindfulness och kost.

Här är Susanne & Sara från Curexgruppen vid hälsobordet. (Och ja, Sara fick låna mitt fina förkläde :- ).

Jag medverkar med kostföreläsningar, smakprover och med en receptsamling till personalen under hälsoåret. I samband med kickoffen hade jag tillagat smakprover, så att all personal (350 personer) fick smaka på läckra nyttigheter, i form av: grön smoothie,

bärsmoothie, chokladbollar, choklad- och nöttryffel

samt medelhavshummus och citronhummus med grönsaksstavar.

 

Vilken glädje det var att tillreda dessa smakprover till en hel arbetsplats, som satsar på att främja hälsa. Ett hälsofrämjande perspektiv kan ge så mycket till såväl individer, grupper som företag och till samhället i stort. Min förhoppning är att allt fler, allt tidigare - väljer att främja hälsa – istället för att vänta tills eventuell sjukdom behöver botas.

Här provsmakar några från IKEAS personalavdelning chokladbollarna några minuter innan kickoffen drog igång.

Att främja hälsa handlar om att satsa på insatser, inspiration och kunskapsspridning kring hälsa – genom att ge plats för det friska, i tid. Vi vet ju alla om att det är när vi mår bra och känner oss friska, som vi blir gladare, piggare och får mer energi i livet. Det i sin tur gör att stressen minskar, vi får lättare att prioritera och vi kan välja att leva det liv vi önskar. En hållbar livsstil och hälsa, behöver få sin naturliga plats på arbetsplatser, i skola, vård och omsorg – tillsammans kan vi skapa möjligheter för hälsa genom att inspirera och sprida kunskap om kloka val som hjälper oss att må bra, till beslutsfattare, kollegor, vänner, familj och bekanta!

Och det allra bästa är att hälsosamma val både smakar och gör gott, för kropp och själ – så fram för gemenskap och satsningar som hjälper oss att må bra tillsammans!

Kroppsekologisk kosthållning

Under sommaren har jag och min man ätit enligt kostekologisk kostprinciper i syfte att stärka upp mage- och tarm samt genomföra en varsam rening av kroppen.

Maten som vi har lagat och ätit har varit supergod, bejakande och lättlagad. Det svåra har för mig varit att avstå frukt, liksom att till 100% avstå glass. Vi har båda mått bra och gillat känslan att värna om oss själva lite extra på sommaren, under ledig tid. Vi har båda gjort avstämningar hos kinesiolog under tiden, vilket är motiverande eftersom resultat av kosthållningen visar sig som mätbara positiva skillnader i hälsan. Jag har själv t ex haft rester i kroppen från de år då vi bodde i ett hus som utan vår vetskap hade mögel och nu har jag äntligen rensat ut detta. Fantastiskt att kunna rena kroppen så den blir fri från den typen av belastning.

Jag höll 6 veckor med strikt kostekologi för att rena kroppen, nu håller jag den till ca 75% och det känns bra. Min man håller fortfarande kosten till 100%.

Är du sugen på att ge dig själv en period med stärkt kost, som smakar gott och är lätt att laga? I så fall kan jag rekommendera dig att följa veckomenyn för kostekologisk kost och sedan skapa egna recept efter principerna eller rotera menyn vecka efter vecka. Här kan du läsa mer om principerna för kostekologi, och du finner veckomeny, recept och anvisningar dag för dag. Menyerna och recepten baserar sig på vår första vecka med kosthållningen, för att du som startar ska kunna känna “sällskap” under den första veckan och förstå att reaktioner på utrensning och annat kan uppstå – vilket är positiva tecken på att skräp lämnar din kropp.

Lycka till, om du provar och om du inte provar till 100% - så kanske du kan få inspiration till din vardag ändå t ex genom att äta mer alger, mjölksyrade grönsaker eller få tips på t ex schyssta frukostar.

Din och min höst…

Sommar, sol och lediga dagar. Tid att vara, bara vara. Förhoppningsvis har du kunnat vila och njuta av ledig tid under denna härliga sommar.

Nu när höstterminen snart sätter fart igen kan det vara klokt att reflektera över hur du vill ha din höst, hur vill du må och vad vill du göra i höst? Ge dig en stund med dessa frågor och svara från hjärtat och låt svaren bli nedtecknade på papper. När du vet hur du vill ha det och hur du vill må, så kan du fundera på vad du behöver för att din höst ska kunna bli just sådan. Är det meditation som ny morgonrutin, inspiration för hälsosam och god matlagning, mer tid med vänner och skratt, mer kulturupplevelser, tid i stillhet även när arbete och annat rullar på under terminen, tystnad, stunder i naturen, långa bad med tända ljus…. ja, fundera vad som är viktigt för dig i höst och GE DIG dig själv utrymme i kalendern för just detta. Innan allt annat rullar på.

Min höst kommer jag att fylla med härliga jobb, som känns roliga och meningsfyllda. Och jag kommer börja rida igen, en gammal dröm som nu realiseras – i sällskap med min sjuåriga dotter. Pirrigt, läskigt och mycket roligt. Jag kommer också ge mig tid för dans som gör min kropp och själ alldeles lycklig. Tid för familjen, för bara mig och för vänner, för skratt och bus – är också viktigt för mig.

Om du vill ha inspiration och vägledning i hur din höst blir fri från stress så rekommenderar jag lunchföreläsning och kurs på temat, som jag håller i Studiefrämjandets regi i Solna under hösten. Läs mer här.

Och medan tid är… njut av sommaren, av stunden här och nu. Ta hand om dig och låt dig själv få blomma – som den du är!

17 dagar med 100% Kroppsekologisk kost

Nu har sjutton dagar passerat och jag med min man har noggrant följt principerna i kroppsekologisk kost. I början kände min man av utrensningseffekter i form av sötsug, hunger och hjärtklappning. Dessa har nu avtagit och han känner sig tillfreds och upplever att kroppen känns alltmer ren och klar. Själv har jag inte haft några starka utrensningsreaktioner, men hade en liten munblåsa två dagar och kände mer hunger någon dag.

Vad är effekten för mig såhär långt?
Jag känner en fantastisk energi, som är jordad, lugn och klar.

Min matinspiration är på topp och jag tycker att matlagningen är superrolig, vilket gör att jag skapar nya recept på löpande band och verkligen njuter av den goda maten!

All mat smakar ljuvligt, mina smaksinnen har skärpts och jag njuter av maten på ett underbart sätt. Jag känner tydligare smaker och tycker att allt är så gott.

Jag känner en jämn blodsockernivå under dagarna och saknar helt känsla av sötsug. Vilket gör att det känns enkelt att avstå det som är sötat. Jag känner istället naturlig sötma i sädesslagen som vi äter och i bär. Under dessa veckor har vi framförallt ätit sura bär (med undantag för jordgubbar) och den sura smaken upplevs alltmer söt och god.

Utmaningar?
Vad har varit enkelt och vad har varit svårt? Det har varit enkelt att göra snabb, lättlagad och supergod mat enligt principerna för kroppsekologisk kost. Det har varit enkelt att komma på nya rätter och idéer. Det har också varit enkelt att hålla sig till kosten eftersom vi har ett starkt beslut i grunden – om att ta hand om oss själva och vår kropp. Bekräftelsen i form av den goda energin och glädjen i detta gör det än lättare att hålla sig till beslutet och genom att göra det “icke-förhandlingsbart” är beslutet något att “hålla i handen”. Svårare har det med tiden varit att äta sig mätt till 80% eftersom maten har varit så god, så det vill jag bli bättre på framöver. När vi har varit bortbjudna har vi berättat om att vi äter denna kost just nu och ätit den bjudmat, som matchat kosthållningen,  t ex sallader. Vi har också tagit med oss efterrätter som vi bjudit på.

Hur går vi vidare?
Vi kommer att fortsätta med 100% kroppsekologisk kost i den första fasen (där t ex frukt fortsatt undviks) ytterligare tre veckor för att låta kroppen fortsätta att rena sig från jäsning och socker. Vi kommer njuta av mer bär framöver såsom blåbär, hallon och jordgubbar eftersom de är i säsong nu. I övrigt fortsätter vi och mår gott av det!

Vill du testa?
På min hemsida finner du förslag på menyer och enkla maträtter för den första veckan med kroppsekologisk kost. Menyerna kan upprepas vecka för vecka, tills du själv lärt dig principerna och kan skapa dina egna rätter och menyer. Jag kan varmt rekommendera att unna sig tre veckor md denna kosthållning, som en början. Prova själv – och se hur du mår!

Gudomliga glutenfria våfflor

Glutenfria våfflor är ganska enkelt att göra, det är bara att ta ett vanligt våffelrecept och byta ut mjölet mot det du har hemma.

Idag passade jag på att blanda i nässelpulver och groddat quinoa i smeten för att öka näringsinnehållet och barnen tyckte att de smakade gott – dessutom blev de riktigt mäktiga. Tipset att blanda i groddar i smeten har jag fått från min dotter, sex år.
Jag frågade en gång hur hon ska göra för att få sina barn att äta groddar, när hon blir stor (hon planerar en hel del för sitt vuxenliv som mamma just nu). Då svarade hon att hon skulle blanda i groddarna i pizzadegen. SÅ, sagt och gjort – jag följde hennes skola, i dessa våfflor. Om du inte har groddar hemma, så kan du givetvis utesluta dem! Om du bara har en mjölsort i skåpen, använd det du har.

Ca 6 våfflor

1 dl bovetemjöl
1 dl hirsflingor
1 dl amaranthmjöl
1 dl quinoagroddar (kan uteslutas)
4 dl vatten
1 tsk chiafrö
1 tsk torkade nässlor (kan uteslutas)
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk bakpulver
50-75 g kokosolja, smör eller ghee

Smält fettet i en kastrull och låt svalna. Blanda mjölerna (det går bra med bara en mjölsort om du inte har flera olika hemma) med bakpulver och halva mängden vatten. Vispa till en jämn smet. Tillsätt sedan resten av vattnet, quinoagroddarna och det smälta, avsvalnade fettet och rör om tills det blir en jämn och fin smet. Grädda våfflorna i välsmort våffeljärn. Servera med bär eller ät som tapas med grönsaker.

Barnen fick våfflorna med hemmagjord bärglass (mixa frysta bär med lite kokosolja och banan till en jämn mjukglasslik konsistens. Jag mixade jordgubbar med banan och sedan hällde jag upp det i en skål, sedan mixade jag blåbär med banan och vände försiktigt ner det i jordgubbsglassen – så att det blev ett fint rosa-lila mönster i glassen).

Själv åt jag våfflan med groddsallad. Jag blandade groddade linser med groddat quinoa med en god örtkrydda, lite färskpressad citron och olivolja. Våfflorna är också goda med lite mjölksyrade grönsaker på eller med enbart lite smör eller kokosolja.