Relaxer

Relaxer – en andningsövning för lugn och balans

Detta är en andningsövning som du kan göra under några få minuter som ger lugn till kropp och sinne. Andningen har du alltid med dig, så mitt tips är att du lär dig övningen och använder den när du vill öka ditt inre lugn – kanske när du känner dig stressad, när irritation eller frustration smyger sig på, när rastlöshet eller oro kryper i kroppen. Övningen passar också fint när du har svårt att somna eller slappna av.

Prova gärna och se hur det känns. Är du redo att testa med en gång?
Skriv gärna här i bloggen om du gör övningen och berätta hur det känns första gången!

1. Andas med magen
Börja med att känn efter att du andas med magen, lägg gärna en hand på magen så att du känner att magen putar utåt när du andas in och att den dras inåt när du andas ut. Andas några andetag i lugn och ro och känn ditt andetag som det är, utan att göra något mer än att fokusera på att du andas ner i magen.

2. Andas in
Andas in genom näsan under 2-3 sekunder.

3. Andas ut
Andas ut genom en smal springa mellan läpparna under 5-10 sekunder.

4. Håll andan
Håll andan efter utandningen. Håll gärna andan i 5, 10, 15 eller 20 sekunder.

Ett riktmärke är att du ska hålla andan, men andas in när det börjar kännas mer ansträngt. Detta är inte en tävling mot dig själv, utan ett sätt för dig att skapa balans och inre ro. Om du tar i för mycket och håller andan längre än vad som är bekvämt så tar övningen mer energi än den ger. Så, börja i varsam takt och utgå från din andning – som den är. Med övning kommer du successivt kunna hålla andan längre tid och kommer känna av hälsovinsterna allt mer.

5. Upprepa övningen i 5 andetag

Andas på nytt in genom näsan, andas sedan ut genom en smal springa genom läpparna och håll andan på nytt. Upprepa övningen utan avbrott i fem andetag.

6. Känn efter – hur känns det nu?
Känn efter hur det känns i kroppen nu, efter andningsövningen. Känner du någon skillnad i din energi? Är det någon skillnad i din tanke och i ditt sinne? Hur känns kroppen? Hur känns det i huvudet?

7. Andas 5-10 minuter
Om du vill öka effekten av övningen så kan du genomföra den under 5-10 minuter. Övningen kan du genomföra varsomhelst, gående, stående, sittande eller liggande. Du kan göra den på bussen, innan du går in på ett möte, innan du hämtar barnen eller när helst du önskar. Övningen är en vän i vardagen som ger frid till kropp och sinne.

Andningsövningen lugnar
Denna övning aktiverar det parasympatiska nervsystemet, vilket bidrar med lugn i kroppen. Det är en ypperlig övning att göra när du snabbt vill skapa lugn och balans, kanske när stress överrumplar dig, när irritation knackar på eller när du har svårt att somna. De första gångerna kan det vara bra att göra övningen i lugn och ro, men när du har lärt dig tekniken kan du göra den när som helst, på bussen, under ett möte, vid en föreläsning, när du sitter vid datorn, i mataffären eller istället för att ta en godis när suget kommer … ja närhelst du vill balansera och lugna din energi inifrån.

Med önskan om frid och ro!
Lycka till!
Lina