Glutenfritt knäckebröd
- 4 dl hirs
- 2 l vatten
- 4 dl risflingor (havre eller quinoa)
- 2 dl sesamfrö
- 2 dl linfrö
- 1 dl solrosfrö
- 2 dl kokosflingor
- 4 msk olja eller kokosfett
Skölj hirsen i kokande vatten, skölj sedan i kallt vatten. Koka hirsen i vattnet
ca 20 minuter, stäng av värmen och låt det svälla ca 20 minuter. Blanda alla
övriga ingredienser i den kokta hirsen och låt allt stå och svälla ca 2 timmar.
Platta sedan ut ”gröten” på tre plåtar och grädda/torka på 150 grader i 1-3 timmar,
beroende på ugn. Om man inte har varmluft ugn behöver plåtarna byta plats
några gånger under tiden. Vänd gärna på bröden efter halva tiden för att de
ska bli torra även på undersidan. Det kan även vara bra att ha ugnsluckan lite
på glänt för att släppa ut fukten.
Brödet är lika gott till frukost med t ex lite hummus på, till mellanmålet, till
ostbrickan som kaka med lite honung på.