Jens goda glutenfria tunnbröd
Grunden till detta recept fick vi från våra goda vän Kajsa för många år sedan. Ett mer flitigt använt grundrecept har vi nog sällan haft. 1000 Tack Kajsa! Jens är fenomenal på att grädda bröden så att de blir alldeles perfekta och han har också lekt med olika mjölsorter och nu har han komponerat vårt favoritbröd – som vi och barnen älskar! Med ett sådant bröd till frukost eller mellis blir det en fin start på dagen!
Cirka 18-20 tunnbröd eller plattbröd som vi säger här hemma
50 g smör
3 dl vätska (ris-soja- eller havredryck)
½ dl pofiber
25 g jäst
½ msk fiberhusk
1 msk honung eller agavesirap
1 tsk salt
ev 1-2 msk brödkryddor
knappt 500g bovete och/eller rårismjöl alternativt en blandning av mjöler och frömjöl, se nedan:
Som mjöl kan enbart bovete/rårismjöl eller glutenfri ljus/mörk mjölmix användas (knappt 500 g) eller som jag
använder:
3,5 dl ljust bovetemjöl
1 dl mörkt bovetemjöl
½ dl rårismjöl
½ dl kikärtsmjöl
knappt ½ dl av linfrö, av solrosfrö och av pumpafrö som jag mixar till fint
mjöl i en kaffemixer
½ msk druvkärnemjöl
½ msk hampamjöl
½ msk kokosmjöl
Genom att använda många olika sorters mjöler blir brödet nyttigare, mer fiberrikt och fylls med fina proteiner och antioxidanter. Dessa specialmjöl går det såklart att baka utan. Ta det som ni haver!
Gör såhär:
Smält margarinet, häll i vätskan och pofiber och låt det bli ljummet
Rör ut jästen i degspadet
Blanda i övriga ingredienser
Degen ska vara lite kladdig men ändå hanterbar (jag brukar blanda i bunken med sked/slev eller händerna)
Låt degen jäsa 30 minuter
Lägg upp på bakbord och dela i 18 bitar
Rulla ihop varje bit till en bulle och tryck ut den till en rund kaka med händerna först samtidigt som du vänder den i mjölet så det inte fastnar. Använd kavel på slutet för att få kakan tunnare och rundare.
Grädda i torr stekpanna cirka 1 minut på varje sida.
Låt kallna på galler och frys in direkt.
Ta sedan upp ur frysen några minuter före tunnbrödet ska ätas! Brödet smakar ljuvligt med lite hummus, jordnötssmör, eller som en wrap fylld med avokdao, groddar och sallad!