Specialkost

Det finns olika skäl till att äta en kost som skiljer sig från det som de flesta äter. Begreppet Specialkost används ofta för att ange att kosten är fri från vissa livsmedel såsom t ex gluten, mjölk, soya och/eller ägg.

Vid hälsobesvär är det ofta värdefullt att se över sin kost och under en tid eller längre period välja att avstå från livsmedel som kan ha negativ effekt för kroppen. Det finns inga standardsvar och rekommendationer kring kost som passar alla utan kosten behöver anpassas efter var och ens kroppskonstitution, livssituation och hälsotillstånd. Ibland förekommer dolda matintoleranser och när dessa uppdagas kan olika hälsobesvär balanseras och hälsan återställas. Det finns olika sätt att undersöka matintoleranser och jag rekommenderar IgG och IgA-analyser för att även se på effekten och ev intoleranser som inte visar sig med akuta besvär utan som visar sig första några dagar efter intaget.

I vår familjs kosthållning har vi i många år haft en kost fri från gluten, mjölk, soya och ägg som en följd av matintoleranser hos familjemedlemmar och noterat många hälsofördelar. I början var det en stor omställning att äta utan dessa vanliga livsmedel, men med tid, upptäckarglädje och många experiment har vi funnit nya rätter, knep och tillvägagångssätt som gör att vi har en kosthållning präglad av matlust – både vid tillagning och ätande. Vill du / ni få tips och inspiration kring matlust erbjuder Lina föreläsningar och kurser men också tips på recept här på hemsidan.